piątek, 27 września 2013

Wyjazd na winobranie

W kadrze smaku sie rozwija.
Nowe osoby,nowe miejsca, nowy magazyn o winie.
Zaproszo nas do winnicy w Czechach. Za pare dni odbedzie sie tam winobranie.
Zrobie tam zdjecia oraz odwiedzimy urokliwe miasteczka.Juz nie moge sie doczekac:)

środa, 25 września 2013

Leczo na kiełbasce myśliwskiej.

Idealny czas na leczo, gdy papryka i pomidory są w sezonie.
Do tego dobrej jakości kiełbasa myśliwska i dużo wędzonej papryki.
Czasami dodaję jeszcze pieczarki ale tym razem wersja bez nich.
Lubię je jeść z kromką razowego chleba...
a szczególnie maczać chlebem w sosie :)




Leczo na kiełbasce myśliwskiej

4 kiełbaski myśliwskie
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
4-5 czerwone papryki
2 cukinie ( użyłam zielonej i żółtej)
4-5 łyżek pikantnego ketchupu
4 pomidory
sól, pieprz, papryka ostra, papryka wędzona
pietruszka do podania

Kiełbaski kroimy w kostkę i smażymy aż ładnie wytopi się tłuszcz ale nie będą one suche.
Cebulę, paprykę, pomidory i cukinię kroimy w kostkę.
Kiełbasę odkładamy a na wytopionym tłuszczu smażymy kolejno:
- czerwoną cebulę
- wyciśnięty czosnek
- czerwoną paprykę

Dodajemy ketchup i pomidory a następnie cukinię.
Smażymy i przyprawiamy do smaku.

Lubię jak leczo jest pikantne.
Na koniec dodaję kiełbaskę i w razie konieczności ponownie przyprawiam.



czwartek, 19 września 2013

Sałatka z karmelizowanymi figami i kozim serem.

Świeże, słodkie figi podane z delikatnie słonawym serem i polane figowym dressingiem.
Fajna propozycja na lunch do pracy.
Dressing mam w osobnym pojemniku i polewam nim sałatkę tuż przed podaniem.
Choć zdecydowanie wolę gdy figi są jeszcze ciepłe :)






Sałatka z karmelizowanymi figami i kozim serem

roszponka
4 figi 
brązowy cukier
roladka koziego sera

dressing:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka figowego octu balsamicznego
sól i pieprz

Figi kroimy na ćwiartki.
Na talerzyku wysypujemy cukier.
Wewnętrzną część figi delikatnie przyciskamy do brązowego cukru.
Smażymy na suchej patelni, z każdej strony aż cukier się skarmelizował.

Mieszamy składniki dressingu.
W misce układamy roszponkę, figi i kawałki koziego sera.
Polewamy dressingiem i wcinamy:)




niedziela, 15 września 2013

Dekadenckie brownie z malinami.

Cudownie lepkie czekoladowe ciasto.
Zrobiłam je na zamówienie mojej małej Blondyneczki.
Przepis mnie zaintrygował bo zamiast masła jest majonez.
Zamiast tradycyjnego cukru, wykorzystałam ciemny muscavado.
Wyszło naprawdę pyszne.
 
Czekoladowa rozpływająca się w ustach dekadencja... z malinami.
Mniam!







Brownie z malinami

200 g gorzkiej czekolady 74 % kakao
3 jajka
200 g cukru muscavado
1 łyżeczka pasty waniliowej
40 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g majonezu
1 foremka malin

Czekoladę łamiemy na małe kawałki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Jajka ubijamy z cukrem, do podwojenia objętości.
Do masy dodajemy ciepłą czekoladę.
Miksujemy.
Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz majonez.
Dokładnie miksujemy.

Wylewamy do silikonowej foremki 
lub tradycyjnej ale należy ją natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.

W ciasto wciskamy maliny.
Pieczemy 30 min w 160 stopniach.
Patyczek ma być lekko oblepiony.

Przepis z małymi zmianami pochodzi z bloga "Moje Wypieki".
 
 
 

czwartek, 12 września 2013

Krem z pieczonej papryki a'la Rabek.

Jakiś czas temu brałam udział w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Krzysztofa Rabka.
Młody, zdolny kucharz, który ma na swoim koncie już dużo sukcesów.
Był szefem kuchni Poznańskiej restauracji HUGO a rok temu prowadził Transatlantyk.
Na warszatatch robiliśmy między innymi:
 pierś z kaczki z pieczonym selerem, smażona doradę z pęczakiem a ja krem z pieczonej papryki.
Zupa jest rewelacyjna.
Pieczenie warzyw sprawia,że smak ich jest jeszcze bardziej intensywny.
Na warsztattch podawaliśmy ją z krabem i olejem lnianym.
Polecam:) 


Krem z pieczonej papryki a'la Rabek
5 sztuk czerwonej papryki
1 kg pomidorów
4  czerwone cebule
3 ząbki czosnku
10 gałązek tymianku
2 łyżki octu Sherry
1 litr wywaru z kurczaka
oliwa z oliwek
sól i pieprz
Z papryki usuwamy nasiona, kroimy na pół, podobnie postepujemy z pomidoramy.
Układamy na blaszce, papryki skórką do góry.
 Pieczemy pod grillem ok. 20 min, aż skórka papryki zroni się miejscami czarna.
Cebule kroimy w piórka, przesmażamy z dodatkiem czosnku i tymianku.
Dolewamy ocet i czekamy aż odparuje.
W tym czasie ściągamy z papryki i pomidorów skórkę.
Dodajemy je do garnka z cebulą i podlewamy bulionem.
Gotujemy ok. 15 min.
Następnie miksujemy i przecieramy przez sito.



wtorek, 10 września 2013

Tarta ze śliwkami i bezą.

Zawsze o tej porze roku robię tartę ze śliwkami. Wolę ją od tradycyjnego drożdzowego.
Zmodyfikowałam przepis i dodałam esencję migdałową, która świetnie pasuje.
Dodałam też bezę w postaci małych wyciskanych rożków.
Przyznaję trochę z tym zabawy ale efekt wizualny wynagradza starania.
Wygląda pięknie i świetnie smakuje.
Całość jest odpowiednio słodka.
Jestem zadowolona z eksperymentu:)





Tarta ze śliwkami i bezą
ciasto:
250 g mąki krupczatki
100 g mąki tortowej
150 g zimnego masła
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka esencji migdałowej
50 ml śmietanki kremówki
500 g śliwek węgierek ( wypestkowanych i przekrojonych na połowę)
2 łyżki cukru pudru
beza:
2 zimne białka
szczypta soli
120 g cukru pudru
Składniki ciasta wykładamy na stolnicę.
Siekamy je z zimnym masłem aż do połączenia składników.
Formujemy płaski placek, owijamy folią i schładzamy w kodówce.
Zasypujemy cukrem wypestkowane śliwki .
Mieszamy i odstawiamy na ok.30 min.
Smarujemy formę masłem.
Układamy w niej rozwałkowane ciasto.
Układamy szczelnie sliwki, skórką do ciasta.
Pieczemy ok. 30 min w 180 stopniach.
W tym czasie robimy bezę.
Białka ubijamy ze szczypta soli.
Pod koniec ubijania, dodajemy stopniowo cukier puder.
Ubite na sztywno białka wkładamy do rękawa cukierniczego.
Tarte wyciągamy z pieca i wyciskamy na nią małe beziki.
Pieczemy ok. 5 min w 170 stopniach, aż się lekko przyrumienią.





czwartek, 5 września 2013

Makaron z mango i krewetkami.

To się nazywa makaron. Tak niewiele wymaga a efekt jest spektakularny.

Póki co każdemu smakuje a serwowałam już go wyrafinowanym podniebieniom.
Słodycz mango, ostrość chili, cytrynka i pyszne krewetki.
I te kolory!
Naprawdę uwielbiam ten makaron!









Makaron z mango i krewetkami

1/2 opakowania makaronu noodle
krewetki
1 mango
1 czerwona papryka
2 dymki
1 ząbek czosnku
ok. 5 łyżek słodkiego sosu chili
sok z cytryny
natka pietruszki

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją ( wymaga tylko zalania wrzątkiem i kilku minut odczekania).

Na oleju lub klarowanym maśle przesmażamy drobno pokrojoną dymkę.
Dodajemy wyciśnięty czosnek.

Paprykę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnie.
To samo robimy z mango i  krewetkami. 
Chwilę smażymy.

Podlewamy sosem chili i łączymy z makaronem.
Nie smażymy zbyt długo aby krewetki nie zrobiły się gumowate.

Podajemy z pietruszką i cząstką cytryny.




poniedziałek, 2 września 2013

Koktajl bananowy z siemieniem lnianym.

Nowy rytm dnia.
Pobudki dużo wcześniej niż bym chciała.. cóż trzeba się przestawić.
Nie mam ochoty na wielkie śniadania. Wystarczy mi koktajl, wypity kiedy robię lekki makijaż.
I do pracy.. w sumie to fajnie, gdyby nie ten budzik od rana:)




Koktajl bananowy z siemieniem lnianym
 
1 banan
200 ml zimnego mleka
2 łyźki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
szczypta cynamonu
 
Banana kroimy w plastry.
Dodajemy resztę składników oprócz cynamonu.
Dokładnie miksujemy.
Podajemy posypany z cynamonem.