środa, 25 września 2013

Leczo na kiełbasce myśliwskiej.

Idealny czas na leczo, gdy papryka i pomidory są w sezonie.
Do tego dobrej jakości kiełbasa myśliwska i dużo wędzonej papryki.
Czasami dodaję jeszcze pieczarki ale tym razem wersja bez nich.
Lubię je jeść z kromką razowego chleba...
a szczególnie maczać chlebem w sosie :)




Leczo na kiełbasce myśliwskiej

4 kiełbaski myśliwskie
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
4-5 czerwone papryki
2 cukinie ( użyłam zielonej i żółtej)
4-5 łyżek pikantnego ketchupu
4 pomidory
sól, pieprz, papryka ostra, papryka wędzona
pietruszka do podania

Kiełbaski kroimy w kostkę i smażymy aż ładnie wytopi się tłuszcz ale nie będą one suche.
Cebulę, paprykę, pomidory i cukinię kroimy w kostkę.
Kiełbasę odkładamy a na wytopionym tłuszczu smażymy kolejno:
- czerwoną cebulę
- wyciśnięty czosnek
- czerwoną paprykę

Dodajemy ketchup i pomidory a następnie cukinię.
Smażymy i przyprawiamy do smaku.

Lubię jak leczo jest pikantne.
Na koniec dodaję kiełbaskę i w razie konieczności ponownie przyprawiam.



1 komentarz: