Świeże, słodkie figi podane z delikatnie słonawym serem i polane figowym dressingiem.
Fajna propozycja na lunch do pracy.
Dressing mam w osobnym pojemniku i polewam nim sałatkę tuż przed podaniem.
Choć zdecydowanie wolę gdy figi są jeszcze ciepłe :)
Sałatka z karmelizowanymi figami i kozim serem
roszponka
4 figi
brązowy cukier
roladka koziego sera
dressing:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka figowego octu balsamicznego
sól i pieprz
Figi kroimy na ćwiartki.
Na talerzyku wysypujemy cukier.
Wewnętrzną część figi delikatnie przyciskamy do brązowego cukru.
Smażymy na suchej patelni, z każdej strony aż cukier się skarmelizował.
Mieszamy składniki dressingu.
W misce układamy roszponkę, figi i kawałki koziego sera.
Polewamy dressingiem i wcinamy:)
idealny przepis do figowej akcji, zapraszam do udziału
OdpowiedzUsuńhttp://durszlak.pl/akcje-kulinarne/figa-bez-maku
i po więcej figowych przepisów na mojego bloga :)
www.pinkhungry.com
jak fajnie że sezon figowy trwa, pyszności :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń