czwartek, 19 września 2013

Sałatka z karmelizowanymi figami i kozim serem.

Świeże, słodkie figi podane z delikatnie słonawym serem i polane figowym dressingiem.
Fajna propozycja na lunch do pracy.
Dressing mam w osobnym pojemniku i polewam nim sałatkę tuż przed podaniem.
Choć zdecydowanie wolę gdy figi są jeszcze ciepłe :)






Sałatka z karmelizowanymi figami i kozim serem

roszponka
4 figi 
brązowy cukier
roladka koziego sera

dressing:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka figowego octu balsamicznego
sól i pieprz

Figi kroimy na ćwiartki.
Na talerzyku wysypujemy cukier.
Wewnętrzną część figi delikatnie przyciskamy do brązowego cukru.
Smażymy na suchej patelni, z każdej strony aż cukier się skarmelizował.

Mieszamy składniki dressingu.
W misce układamy roszponkę, figi i kawałki koziego sera.
Polewamy dressingiem i wcinamy:)




2 komentarze:

  1. idealny przepis do figowej akcji, zapraszam do udziału
    http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/figa-bez-maku
    i po więcej figowych przepisów na mojego bloga :)
    www.pinkhungry.com

    OdpowiedzUsuń
  2. jak fajnie że sezon figowy trwa, pyszności :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń