czwartek, 12 września 2013

Krem z pieczonej papryki a'la Rabek.

Jakiś czas temu brałam udział w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Krzysztofa Rabka.
Młody, zdolny kucharz, który ma na swoim koncie już dużo sukcesów.
Był szefem kuchni Poznańskiej restauracji HUGO a rok temu prowadził Transatlantyk.
Na warszatatch robiliśmy między innymi:
 pierś z kaczki z pieczonym selerem, smażona doradę z pęczakiem a ja krem z pieczonej papryki.
Zupa jest rewelacyjna.
Pieczenie warzyw sprawia,że smak ich jest jeszcze bardziej intensywny.
Na warsztattch podawaliśmy ją z krabem i olejem lnianym.
Polecam:) 


Krem z pieczonej papryki a'la Rabek
5 sztuk czerwonej papryki
1 kg pomidorów
4  czerwone cebule
3 ząbki czosnku
10 gałązek tymianku
2 łyżki octu Sherry
1 litr wywaru z kurczaka
oliwa z oliwek
sól i pieprz
Z papryki usuwamy nasiona, kroimy na pół, podobnie postepujemy z pomidoramy.
Układamy na blaszce, papryki skórką do góry.
 Pieczemy pod grillem ok. 20 min, aż skórka papryki zroni się miejscami czarna.
Cebule kroimy w piórka, przesmażamy z dodatkiem czosnku i tymianku.
Dolewamy ocet i czekamy aż odparuje.
W tym czasie ściągamy z papryki i pomidorów skórkę.
Dodajemy je do garnka z cebulą i podlewamy bulionem.
Gotujemy ok. 15 min.
Następnie miksujemy i przecieramy przez sito.



2 komentarze:

  1. Spróbuj dodać pęczek świeżej bazylii. Ja robię toskański krem z pieczonej papryki i pieczonych pomidorów. Kocham tę zupę i pieczoną paprykę.

    OdpowiedzUsuń