środa, 26 czerwca 2013

Clafoutis z czereśniami.

Zrywanie czereśni na deszczu...opłaciło się. Ciasto wyszło pyszne.
Do wypieku użyłam mąki razowej, która smacznie się sprawdziła.
Polecam, przepis błyskawiczny:)



Clafoutis z czereśniami
600 g czereśni, bez pestek
Ciasto:
250 ml mleka
70 g cukru pudru
70 g śmietanki kremówki
200 g pełnoziarnistej mąki razowej
3 jajka
kilka kropel esencji migdałowej- naprawdę warto!
szczypta soli
 
100 g płatków migdałów
1 łyżka masła
 
Składniki ciasta miksujemy ze sobą.
Najlepiej zrobić to końcówką do ubijania aby dobrze napowietrzyć ciasto- ok 5 min. 
Formę ciasta smarujemy masłem. Układamy na spodzie czereśnie.
Zalewamy ciastem.
Pieczemy 15 min w 180 stopniach.
Po tym czasie układamy na górze ciasta migdały.
Zmniajszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze 35 min.
Przed podaniem możemy oprószyć cukrem puderem.
 
Przepis z moimi zmianami pochodzi ze strony "Moje wypieki".


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz