poniedziałek, 17 czerwca 2013

Miętowe placki z cukinii.

Nareszcie mamy wspaniałą pogodę i można bez pośpiechu zjeść obiad na świeżym powietrzu.
U mnie dziś placki z cukinii inspirowane przepisem Nigelli.
Ze słoną fetą i orzeźwiającą miętą.
Pycha!



Miętowe placki z cukinii.
2 cukinie
2 małe szlalotki
100 g fety
duża garść świeżej mięty
mała garść koperku
ok.100 g mąki
2 jajka
sól i pieprz
Cukinie umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce razem ze skórką.
Posolić, odstawić na 10 min a następnie odcinąć sok.
Zioła posiekać, fetę rozkruszyć.
Łączymy cukinie z fetą, ziołami i roztrzepanymi jajkami.
Dodajemy mąkę. Mieszamy.
Smażymy na złoto.
Podajemy z dipem ziołowym.
Ja mieszam jogurt naturalny z koperkim i miętą.
Doprawiam do smaku. 

1 komentarz:

  1. Tak myślałam, że to przepis Nigelli ;) Też miałam smaka na te placuszki, muszę niedługo zrobić, bo wyglądają pysznie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń