poniedziałek, 22 lipca 2013

Cukinia faszerowana kurczakiem i oliwkami.

Długa cisza na blogu... cudowne wakacje na południu Włoch ... plaża, zumba i owoce morza.
Wróciłam fizycznie, choć myślami jeszcze nie zupełnie.
Powroty zawsze są trudne, szczególnie gdy było cudownie.



Cukinia faszerowana kurczakiem i oliwkami
 
2 większe cukinie, przekrojone wzdłuż
1 pierś z kurczaka, pokrojona w małą kostkę
1 mała dymka
2-3 łyżki passaty pomidorowej
1 pomidor maliowy, pokrojony w kostkę
1 łyżka słodkiego sosu chili
czarne oliwki
mozzarella
pietruszka do podania
 
Z cukini wybieramy łyżeczką fasz i odstawiamy.
Na patelni posmażamy drobno pokrojona dymkę a następnie pierś z kurczaka.
Dodajemy pomidora oraz pasattę i chwilę dusimy.
Miąsz z cukini siekamy i dodajemy na patelnie razem z osem chilii.
 
Wydrążone cukinie wypełniamy farszem, dekorujemy oliwkami i plastrami mozzarelli.
Pieczemy 20-30 min w 180 stopniach ( w zależności od wielkości cukinii)
Podajemy z natką pietruszki.
 
 


2 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie, na pewno wypróbuję przepis ;) Może jutro? Zapraszam na chilicake.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń