wtorek, 30 lipca 2013

Kluseczki z ricotty i parmezanu w sosie pomidorowym.

Myślami ciągle jestem we Włoszech.
W swojej kuchni staram się przypomnieć smak i zapach tamtych stron.
Danie jest wyjątkowo łatwe do przygotowania i bardzo smaczne.
 
Autor (Gennaro Contaldo) opisuje je jako danie z dzieciństwa, do którego lubi wracać.
Jakiś czas temu oglądałam program, o " Dwóch łakomych Włochach".
Dowcipny, klimatyczny i niesamowicie apetyczna kuchnia włoska.
Na jego podstawie powstała książka z przepisami.
Przepisy, które aż proszą się o wypróbowanie i piękne fotografie.
 
Polecam i przepis i książkę.



Kluseczki z ricotty i parmezanu w sosie pomidorowym.
 
kluseczki:
250 g ricotty
ok. 200 g mąki
3 żółtka
20 g parmezanu
szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatułowj
sól, pieprz
 
sos:
500 g pomidorów z puszki ( ja użyłam swoich pomidorów ze słoika)
6 łyżek oliwy
3 ząbki czosnku
swieża bazylia
sól, pieprz, brązowy cukier
 
Mieszamy składniki na kluseczki.Wykładamy na oprószoną stolnicę i zagniatamy.
Robimy wałek i kroimy na 2 cm romby.
Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy aż do wypłynięcia.
Gdy wypłyną, zmiejszamy ogień i gotujemy jeszce 2 min.
Odcedzamy i przekładamy do sosu.
 
 Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojony czosek i chwilę smażymy.
Usuwamy czosnek, dodajemy pomidory i bazylię.
Przyprawiamy.
Gotować ok 5 min aż zacznie bulgotać.
Kluseczki mieszamy z sosem i podajemy na gorąco ze świeżą bazylią.
 
Przepis pochodzi z książki:
"Dwaj łakomi Włosi" Antonio Carluccio i Gennaro Contaldo.

 

3 komentarze:

  1. Boskie :) Uwielbiam takie obiady :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie pyszności serwujesz, chętnie zjadłabym takie kluseczki :) z ricottą to dla mnie coś nowego :)

    OdpowiedzUsuń