piątek, 27 kwietnia 2012

Kotleciki z makreli.


W tak piękne dni jak dzisiaj szkoda mi czasu na długie gotowanie.
Do dzisiejszego przepisu potrzeba tylko kilku składników, misa do wymieszania a przy braku czasu malakser aby wszystko połaczyć.
Zamiast makreli czasem daje tuńczyka w sosie własnym, pasuje tez jajko ugotowane na twardo, pokrojone w kostkę.




Kotleciki z wędzonej makerli.

250 g ugotowanych ziemniaków
1 makrela o wadze ok.250 g
1 łyżka chrzanu
1 łyżka soku z cytryny
1 jajko
1 mały pęczek natki pietruszki
1 łyżka ketchupu
 świeżo melony pieprz

W misce mieszamy: przeciśniętę przez praskę ziemniaki, obraną i pozbawioną ości makrele. Dodajemy chrzan, ketchup, sok z cytryny i pokrojoną natkę z pietruszki.Dodać pieprz i dokładnie wymieszać.
Masę połaczyć z jajkiem. Formować kotleciki, obtoczyć w tartej bułce i smażyć na małym ogniu z obu stron.
Przepis: blog White Plate z małymi modyfikacjami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz