Bardzo lubię babkę łaciatą zwana także marmurkową. Jest wilgotna, waniliowo-czekoladowa. Należy pamiętać aby byla zawsze przykryta bo ma tendencje do wysychania.
Jest bardzo łatwa do zrobienia.Ważne aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
Ja używam silikonowych foremek, których juz nie natłuszczam.W przypadku tradycyjnych foremek, należy je natłuścić i wyłożyc papierem do pieczenia.
Babka łaciata
120 g miękkiego masła
100 g ciemnej gorzkiej czekolady
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki śmietany 12%
kilka kropli ekstraktu waniliowego
1 szklanka brązowego cukru
240 g mąki
2 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Miękkie masło utrzeć z cukrem na białą masę,cały czas miksując dodawać po 1 roztrzepanym jajku.
Rozpuscić czekoladę w kapieli wodnej.
W jednej misce wymieszać mleko ze śmietanką. W drugiej wymieszać przesianą makę z proszkiem do pieczenia- ważne aby dobrze je wymieszać.
Dodawać na przemian mleko i mąkę do masy, dokładnie wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodajemy ekstrakt waniliowy a do drugiej rozstąpioną, przestudzoną czekoladę.
Wkładać na przemian do formy, po łyżcę: raz jasnej, raz ciemnej masy.Na koniec wymieszać delikatnie kilka razy patyczkiem dla połączenia kolorów.
Piec 50 min w 170 stopniach, do suchego patyczka.
Przepis pochodzi z Kwestii Smaku z małymi modyfikacjami.
Życzę wszystkim Wesołych i Spokojnych Swiat. Pozdrawiam:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz