Na razie są drogie ale nie mogłam się im oprzeć.
Małe z chropowatą, zieloną skórką. Po wrzuceniu do wody wygladaja jak małe krokodyle...
Smakuja dobrze same w sobie ale również jako dodatek do kanapek czy sałatek.
Ogórki wybieramy małe i jędrne, wrzucamy je do zimnej wody i tam hartujemy je ok. 30 min.
Ogórki małosolne
1 kg małych, jędrnych ogórków gruntowych
1 litr wody
1 łyżka soli
koper lub pęczek koperku
kawałek korzenia chrzanu
1-2 ząbki czosnku
Ogórki hartujemy w zimnej wodzie.
Do słoika wkładamy koper, kawałek chrzanu i pokrojony czosnek. Ciasno układamy ogórki.
W garnku zagotowujemy wodę z łyżka soli. Gdy sól sie rozpuści, zalewamy gorącą wodą ogórki.
Po 4 dniach mamy już ogórki małosolne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz