poniedziałek, 26 maja 2014

Wieniec drożdżowy z konfiturą z rabarbaru

Połączenie konfitury z rabarbaru z ciastem drożdżowym jest niesamowicie pyszne.
W konfiturze jestem zakochana już drugi sezon. Jest doskonała. Idealnie słodko-kwaśna.

Ciasto posmarowałam konfiturą i zawinęłam w wieniec. 
Proste a jakie efektowne ;)






Wieniec drożdżowy z konfiturą z rabarbaru

ciasto:
250 ml mleka
250 ml cukru 
500 g mąki
100 g masła
1 saszetka suszonych drożdży
2 jajka + 1 żółtko do posmarowania ciasta

oraz konfitura rabarbarowa ( przepis tutaj)

Mleko, masło i cukier podgrzewamy w rondelku.
Do misy wlewamy ciepły rozczyn, dodajemy drożdże, jajka i na końcu mąkę.
Wyrabiamy na elastyczne ciasto i odstawiamy na 30 min aby odpoczęło.

Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt.
Smarujemy konfiturą i zwijamy dłuższą częścią w rulon.
Rozcinamy prawie do końca i składamy oba końce.
Na końcu zwijamy w wieniec.
Smarujemy jajkiem i posypujemy grubym cukrem.

Piec rozgrzewamy do 180 stopni. 
Ciasto pieczemy 15 min przy otwartych drzwiach i dalej 35 min przy zamkniętych.

Podajemy z konfiturą rabarbarową.




4 komentarze: