Połączenie konfitury z rabarbaru z ciastem drożdżowym jest niesamowicie pyszne.
W konfiturze jestem zakochana już drugi sezon. Jest doskonała. Idealnie słodko-kwaśna.
Ciasto posmarowałam konfiturą i zawinęłam w wieniec.
Proste a jakie efektowne ;)
Wieniec drożdżowy z konfiturą z rabarbaru
ciasto:
250 ml mleka
250 ml cukru
500 g mąki
100 g masła
1 saszetka suszonych drożdży
2 jajka + 1 żółtko do posmarowania ciasta
oraz konfitura rabarbarowa ( przepis tutaj)
Mleko, masło i cukier podgrzewamy w rondelku.
Do misy wlewamy ciepły rozczyn, dodajemy drożdże, jajka i na końcu mąkę.
Wyrabiamy na elastyczne ciasto i odstawiamy na 30 min aby odpoczęło.
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt.
Smarujemy konfiturą i zwijamy dłuższą częścią w rulon.
Rozcinamy prawie do końca i składamy oba końce.
Na końcu zwijamy w wieniec.
Smarujemy jajkiem i posypujemy grubym cukrem.
Piec rozgrzewamy do 180 stopni.
Ciasto pieczemy 15 min przy otwartych drzwiach i dalej 35 min przy zamkniętych.
Podajemy z konfiturą rabarbarową.
Cudowny!
OdpowiedzUsuńwygląda pyyyysznie :D
OdpowiedzUsuńFantastycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńDzięki;)))
OdpowiedzUsuń