Delikatne serowe pierożki to jedno z ulubionych sezonowych dań mojej Hani.
Zrobiłyśmy do niej sałatkę z truskawek i bazylii.
A na koniec oprószyłyśmy cukrem pudrem.
Coś pysznego;)
Leniwe z truskawkami
250 g chudego twarogu
2 żółtka
2 łyżki budyniu waniliowego
mąka pszenna
truskawki
bazylia
cukier puder
Ser przeciskamy przez praskę. Łączymy z żółtkami.
Dodajemy budyń i tyle mąki aby można było uformować wałek.
Im mniej mąki tym lepiej.
Oprószamy mąką stolnicę, przekładamy na nią masę serową.
Formujemy wałek i kroimy na romby.
Wrzucamy na wrzątek, czekamy aż wypłyną i gotujemy jeszcze 2 min.
Podajemy z truskawkami i bazylią.
Posypujemy cukrem pudrem.
Uwielbiam i to nie tylko na słodko :D
OdpowiedzUsuńpomysł świetny! Rano, jak dawno leniwych nie robiłam..
OdpowiedzUsuń