piątek, 12 września 2014

Domowe suszone pomidory






W sezonie na pomidory to obowiązkowy przepis. Pomidorów przerabiam naprawdę dużo. 
Wczoraj mój mąż zapytał czy te słoiki z przecierem pomidorowym robię na sprzedaż? ;)

Lubię robić przetwory, jest w tym dużo ukojenia i prostej przyjemności. 

Pomidorki wychodzą miękkie i słodkie. Do zimowego obiadu będą cudowym wspomnieniem lata.
O pomidorach suszonych pisałam także tutaj.
Polecam bardzo.



Domowe suszone pomidory

małe pomidorki odmiana Lima
sól, brązowy cukier
suszone zioła: tymianek, oregano, mięta, chilli
oliwa z oliwek

Pomidory myjemy i suszymy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Pomidory przekrawamy wzdłuż i układamy skórką do dołu. Układamy je ciasno na blaszce.
Solimy, posypujemy cukrem i ziołami.
Na koniec podlewamy oliwą.

Pieczemy ok 6 godz w 100 stopniach.

Gdy ostygną przekładamy do słoja, dodajemy czosnek, bazylię i zalewamy oliwą.




2 komentarze:

  1. Piękne!
    Ja też uwielbiam domową spiżarnię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcia. Pomidorki wyglądają apetycznie i podejrzewiam że są o niebo lepsze i tańsze od sklepowych.

    OdpowiedzUsuń