środa, 24 września 2014

Jajecznica z kurkami

Danie pachnące lasem. 
Przeplatają się zapachy mchu i przyjemnej wilgoci lasu. Budzą się wspomnienia z grzybobrania.

Jajecznica jest pyszna i kremowa, smakuje najlepiej z patelni.
I tak ją lubię najbardziej z kromką razowego chleba.

Pyszna i na śniadanie i na kolację. 




Jajecznica z kurkami ( dla 1 osoby)

70 g kurek
1 mała szalotka
2 jajka
1 łyżka śmietany 18 %
sól,pieprz 
szczypiorek

Na klarowanym maśle podsmażamy drobno pokrojoną szalotkę.
Kurki myjemy i osuszamy. Dodajemy do podmażonej cebulki. Smażymy kilka minut. 
Część kurek wyjmujemy i odkładamy do dekoracji.

Jajka wbijamy do miski, rozmącamy rózgą razem ze śmietaną. 
Wlewamy na patelnie, zwiększamy ogień i krótko smażymy.
Dodajemy szczypior. Doprawiamy do smaku.
Podajemy z kromką razowego chleba.




1 komentarz: