Danie pachnące lasem.
Przeplatają się zapachy mchu i przyjemnej wilgoci lasu. Budzą się wspomnienia z grzybobrania.
Jajecznica jest pyszna i kremowa, smakuje najlepiej z patelni.
I tak ją lubię najbardziej z kromką razowego chleba.
Pyszna i na śniadanie i na kolację.
Jajecznica z kurkami ( dla 1 osoby)
70 g kurek
1 mała szalotka
2 jajka
1 łyżka śmietany 18 %
sól,pieprz
szczypiorek
Na klarowanym maśle podsmażamy drobno pokrojoną szalotkę.
Kurki myjemy i osuszamy. Dodajemy do podmażonej cebulki. Smażymy kilka minut.
Część kurek wyjmujemy i odkładamy do dekoracji.
Jajka wbijamy do miski, rozmącamy rózgą razem ze śmietaną.
Wlewamy na patelnie, zwiększamy ogień i krótko smażymy.
Dodajemy szczypior. Doprawiamy do smaku.
Podajemy z kromką razowego chleba.
Cudo. Więcej słów nie trzeba. Pozdrawiam ��
OdpowiedzUsuń