poniedziałek, 29 września 2014

Słodko-kwaśna sałatka z ogórków


Przepis mojej babci, znaleziony w jej zeszycie z pożółkłymi kartkami.
Pamiętam te ogórki, chrupiąca skórka i słodko-winny sos. Są naprawdę pyszne.
W tym roku po raz pierwszy je zrobiłam. Efekt wow.
Polecam.



Sałatka z ogórków

2,5 kg ogórków gruntowych
20 dkg cebulki
1 łyżka soli
3 marchewki
mały pęczek natki ( można pominąć)

zalewa:
2 szklanki octu jabłkowego
1 szklanka oliwy
1/2 szklanki cukru
1 łyżka pieprzu w ziarnach

Ogórki myjemy i odstawiamy na pół godziny w zimnej wodzie.
Kroimy je na cieniutki plasterki, najlepiej za pomocą maszynki.
Solimy i odstawiamy na 2 godz aż puszczą wodę.
Odlewamy wodę

Przygotowujemy zalewę.

Marchewki, cebulę obieramy i kroimy na cieniutkie plastry.
Wszystkie składniki przekładamy do marynaty.
Odstawiamy na kolejne 2 godz.

Przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz