wtorek, 17 lipca 2012

Placuszki z ricotty z malinami i jagodami z syropem klonowym

 Po urlopie nie moge się odnależć. Przeżam szok termiczny!! i choc trudno w to uwierzyć czuje sie po wakacjach zmęczona.
Byliśmy na Sardynii, urokliwej włoskiej wyspie, która pachnie rozmarynem.
Piękne widoki, wspaniała kuchnia pełna owoców morza ( zakochałam się w malutkich ośmiorniczkach), sera pecorino, pysznych ryb.
Do tego orzeźwiające białe wino a na deser talerz z soczystym melonem albo dla rozpusty tiramisu...



 Placuszki z ricotty z malinami i jagodami.
4 jajka ( osobno żółtka i białka)
1/2 szklanki mąki pszennej
250 g sera ricotta
2 łyżki cukru
1 łyżeczka pasty z wanilli, można zamienić na ekstrakt
szczypta soli
podawać z cukierem puderem i z syropem klonowym

W misce utrzeć na gładką mase żółtka, ricottę, pastę waniliową i cukier.Dodac przesianą makę i delikatnie wymieszać. Należy zrobić to szybko bo inaczej placuszki będą twarde.
W dużej misce ubić białka ze szczypta soli, na sztywną pianę. Małymi porcjami dodawać do masy serowej i delikatnie wymieszać.
Na małej ilości rozgrzanego klarowanego masła nakładamy porcje ciasta. Smażymy aż na powierzchni pojawią sie bąbelki i wtedy przewracamy na druga stronę.
Podajemy z malinami i jagodami lub innymi sezonowymi owocami.
Obsypujemy cukrem pudrem i polewamy syropem klonowym.

Przepis pochodzi z dodatku do GW " Palce lizać".

2 komentarze:

  1. Zrobiłam! Z małą modyfikacją -1 jajko + pół szkl mleka i wyszły fantasyczne. Chłopaki zajadali z powidłami od babci :-) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie się prezentują Twoje placuszki. A z tymi owocami, muszą smakować jeszcze lepiej. Niech lato trwa jak najdłużej:)

    OdpowiedzUsuń