poniedziałek, 30 lipca 2012

Gazpacho czyli schłodzony krem ze świeżych warzyw.

 Jedna z moich ulubionych zup na upały.
 Jest szybka w przygotowaniu, bardzo smaczna i ma mało kalorii.


Podawana na zimno w czosnkowymi grzankami... nie poprzestaje na jednym talerzu.
A potem mogę wrócić na hamak..:)


Gazpacho
1 kg pomidorów
2 czerwone papryki
0,5 kg świeżych ogórków
1 słodka cebula
2 ząbki czosnku
garść listków bazylii
2 łyżki octu winnego
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
świeżo mielony czarny pieprz
kilka kropli tabasco

Do przybrania
1 papryka
1 mały ogórek
kilka listków bazyli
grzanki czosnkowe
oliwa do polania zupy

Pomidory i paprykę zalewamy wrzątkiem, po kilku minutach płuczemy w zimnej wodzie i ściągamy skórkę.Warzywa kroimy w grubą kostkę i wrzucamy do blendera. Miksujemy.
Dodajemy ocet, oliwę, przyprawy.Mieszamy i wstawiamy do lodówki na min 30min.
Podajemy mocno schłodzone.
 Na wierzchu układamy warzywa przygotowane do przybrania- pokrojone na drobną kostkę. Podajemy z grzankami i oliwą.

Mój sposób na grzanki:
kilka kromek dobrego chleba na zakwasie,pokrojonego w kostkę
1 ząbek czosnku
1 łyżka klarowanego masła

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy połówki czosnku następnie chleb i smażymy do zrumienienia chleba.

Przepis z małymi zmianami pochodzi z książki Agnieszki Maciąg "Smak życia"
Polecam!



2 komentarze:

  1. Ostatnie zdjęcie jest po prostu fenomenalne :) Takie sielskie i relaksujące. Mogę się w nie wpatrywać godzinami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. piekna oprawa,piekna serwetka,piekny talerz i z pewnoscia pyszna zupa :)

    OdpowiedzUsuń