czwartek, 19 lipca 2012

Naleśniki z bananami i sosem czekoladowym.

-Mamo, zrobimy naleśniki na śniadanie?
- Chyba na obiad?
- No dobra, niech będą na drugie śniadanie...

Negocjacje z 4-latkiem...
Moja Hania zakłada swój faruszek, chce już przygotować ciasto na naleśnki.
 Co mam zrobić, uśmiecham się i sięgam po produkty :)



Idealne naleśniki muszą być dla mnie cieniutkie i delikatne.Lubię kiedy ciasto pachnie wanilią.
Przepis jest banalnie prosty, ważne tylko aby po jego zrobieniu ciasto odpoczęło.
W tym czasie błyskawicznie przygotowujemy nadzienie.
Proste a takie dobre:)




Naleśniki z bananem i czekoladą.

Ciasto:
150 g przesianej mąki
1 łyżeczka cukru pudru
2 rozmącone jajka
1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego
240 ml mleka
szczypta soli

Składniki wkładamy do melaksera i dokładnie miksujemy. Odstawiamy na 30 min aby odpoczęło.
Przed smażeniem dodajemy 2 łyżki oliwy do ciasta, mieszamy i smażymy.

Sos czekoladowy:
50 g gorzkiej czekolady o zawartosci 70% kakao
100 ml śmietanki kremówki
 1/4 laski cynamonu

Na parze gotujemy śmietankę z laską cynamonu, gdy zacznie wrzeć zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy do rozpuszenia.Sos trzymamy w cieple. 

Banany:
3 dojrzałe banany
1 łyżka brązowego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki klarowanego masła

W miseczce mieszamy cukier z cynamonem. Banany kroimy na cienkie plastry i wrzucamy je do miski z mieszanką cukrowo-cynamonową. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy banany i chwile smażymy. Ważne aby zachowały swój kształt.

Naleśniki smarujemy ciepłą czekoladą, dodajemy banany i obsypujemy płatkami migdałów.
Do tego zestawu idealnie pasowałyby lody waniliowe.
Dla mnie na drugie śniadanie to trochę za dużo szczęścia. :) 


2 komentarze:

  1. Przepis meeeeega. Dzis robilam. Troche inaczej. Do sosu czekoladowego uzylam swojego sprawdzonego przepisu, zamiast cynamonu mieszanego z brazowym cukrem dodalam przyprawy do szarlotki-bo akurat to mialam,zamiast platkow migdala-zblendowane orzechy wloskie,bo akurat tez mialam. Zamiast oliwy, do ciasta dodalam ok lyzki masla. Wyszly rewelacyjne, kazdemu polecam ten przepis, szczegolnie tym ktorzy uwielbiaja eksluzywna wersje nalesnikow. Przepis jest juz zachowany:-)

    OdpowiedzUsuń