Prosta ale wyrafinowana.
Słodko-pikantna.
Zupa która uwodzi..smakiem, zapachem i kolorem.
Krem z marchewkowo-kokosowy z imbirem.
0,5 kg marchewki
1 szklanka mleka kokosowego
1 szklanka wywaru z warzyw
2-3 cm kawałek kłącza imbiru, obrany i starty
sok z 1/2 cytryny
pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
sól i pieprz
1 łyżka klarowanego masła
Marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na
maśle.Dodać utarty imbir, gałkę, sól i pieprz, dalej smażyć na średnim ogniu.Zalać gorącym wywarem z warzyw, tak aby przykrył marchewkę. Gotować na małym ogniu pod przykryciem.Gdy marchew będzie miękka, dodać mleczko kokosowe. Chwilę jeszcze podgodować a następnie dodać sok z cytryny. Całość zmiksować na gładki krem.
Podawać z pikantnym kurczakiem wkrojonym do zupy.
Przepis z małymi zmianami pochodzi z książki "Smak życia" Agnieszki Maciąg.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz