sobota, 16 listopada 2013

Maślany kurczak z chrupiącą skórką.

Ulubiony kurczak w moim rodzinnym domu.
Bardzo lubilam zapach pieczonej kury na niedzielny obiad.
Kurczak wychodzi soczysty i maślany w smaku a skórka przyjemnie chrupie.
Podaję go z pieczonymi warzywami i ziemnaikami w łupinach.
Polecam:)




Maślany kurczak z chrupiącą skórką.

4-5 udek z kurczaka
sól
wiórki masła

Mięso myjemy i osuszamy.
Dokładnie nacieramy solą z obu stron.
  Układamy na blaszce skórką do góry. Umieszczamy na nim wiórki masła.
Pieczemy w 180 stopniach 30 min. W czasie pieczenia polewamy powstałym sosem.
Po tym czasie przewracamy na drugą stronę. Pieczemy kolejne 30 min.
Ponownie przewracamy i podlewamy sosem.
Ostatni raz pieczemy 30 min.
W sumie zajmuje to 1,5 godz.
 W tym czasie możemy upiec jeszcze ziemniaki i/lub warzywa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz