poniedziałek, 25 listopada 2013

Barszcz ukraiński wg diety 5 przemian.

Jakiś czas temu brałam udział w warsztatach z gotowania według diety 5 przemian.
Mówiono tam o działaniu termicznym poszczególnych produktów spożywczych.
Jakie produkty ocieplają a jakie ochładzają nasz organizm.

To gotowanie zgodnie z kolejnością dodawania smaków.
Gorzki- słodki- ostry- słony- kwaśny- gorzki-…

Trzymanie się tej kolejności ma wpływ na strawność potrawy.

Czy zmienię mój tryb gotowania?…Pewnie nie aż tak radykalnie.
Ale czuję się bogatsza o nowe doświadczenie.

Przepis na barszcz pochodzi z warsztatów.
Jest bardzo dobry i idealny na tę porę roku:)




Barszcz ukraiński wg 5 przemian.
4 buraki
1 marchew
1 pietruszka
2 ziemniaki
1 por
1 łyżeczka białej gorczycy
1 łyżka majeranku
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
kubek fasolki ugotowanej lub z puszki ( czerwonej, mung lub adzuki)

G- do rozgrzanego garnka wlać pół kubka gorącej wody
Sł- 2-4 łyżki oleju
Sł- dodawać kolejno: 3-4 buraki pokrojone w kostkę, 1 marchew, 1 pietruszkę ( pokrojone w pół talarki),
2 ziemniaki (pokrojone w kostkę)
O- dodać drobno pokrojonego pora
O- dodać gorczycę
Dusić ok.5 min.
Sn- posolić ok.1,5 łyżeczki, podlać wodą i dusić do miękkości warzyw
K- dodać posiekaną natkę pietruszki
G- dolać ok. 2 l wrzątku i 1 łyżkę majeranku
Gotować ok 10 min
O- wcisnąć ząbek czosnku
Sn- w razie potrzeby dosolić. Dodać fasolę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz