niedziela, 3 lutego 2013

Sernik na orzechowo-klonowym spodzie.


Znakomity sernik o aksamitnej warstwie sera oraz orzechowym spodzie.
Chrupiące orzechy w masie z syropu klonowego stanowią ciekawe przełamanie.
Aby sernik się udał, składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Ciasto w sam raz na odświętne, rodzinne spotkanie.
Sernik na orzechowo-klonowym spodzie
Spód:
100 g pełnoziarnistych ciastek
40 g masła( stopionego i ostudzonego)
Łączymy składniki i wylepiamy spód tortownicy. Pieczemy ok.5 min w 180 stopniach. 
Masa orzechowa:
150 g orzechów laskowych
200 g syropu klonowego
40 g masła
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 jajka
Orzechy siekamy. Pozostałe składniki mieszamy. Podgrzewamy w rondelku ok. 10 min.
Do masy dodajemy orzechy i jeszcze chwile gotujemy. Odstawiamy do przestygnięcia.
Na podpieczony spód wykładamy masę orzechową.
 Ostawiamy na czas przygotowania masy serowej. 
Masa serowa:
500 g sera trzykrotnie zmielonego
250 g sera mascarpone
160 g cukru pudru
4 jajka
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżka budyniu waniliowego
Sery ucieramy z cukrem na gładko.
Dodajemy stopniowo po jednym jajku, ciągle mieszając.
 Na koniec łączymy z esencją i budyniem.
Masę serową wylewamy na warstwę orzechów.
Pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach.
Zostawiamy do całkowitego ostudzenia w piekarniku, najlepiej na całą noc.
Rano przekładamy do lodówki i chłodzimy kilka godzin.
  

1 komentarz:

  1. wygląda apetycznie, takiego połączenia w serniku, jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń