Znakomity sernik o aksamitnej warstwie sera oraz orzechowym
spodzie.
Chrupiące orzechy w masie z syropu klonowego stanowią
ciekawe przełamanie.
Aby sernik się udał, składniki muszą mieć temperaturę
pokojową.
Ciasto w sam raz na odświętne, rodzinne spotkanie.
Sernik na orzechowo-klonowym spodzie
Spód:
100 g pełnoziarnistych ciastek
40 g masła( stopionego i ostudzonego)
Łączymy składniki i wylepiamy spód tortownicy. Pieczemy ok.5
min w 180 stopniach.
Masa orzechowa:
150 g orzechów laskowych
200 g syropu klonowego
40 g masła
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 jajka
Orzechy siekamy. Pozostałe składniki mieszamy. Podgrzewamy w
rondelku ok. 10 min.
Do masy dodajemy orzechy i jeszcze chwile gotujemy.
Odstawiamy do przestygnięcia.
Na podpieczony spód wykładamy masę orzechową.
Ostawiamy na
czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa:
500 g sera trzykrotnie zmielonego
250 g sera mascarpone
160 g cukru pudru
4 jajka
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżka budyniu waniliowego
Sery ucieramy z cukrem na gładko.
Dodajemy stopniowo po jednym jajku, ciągle mieszając.
Na koniec łączymy z
esencją i budyniem.
Masę serową wylewamy na warstwę orzechów.
Pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach.
Zostawiamy do całkowitego ostudzenia w piekarniku, najlepiej
na całą noc.
Rano przekładamy do lodówki i chłodzimy kilka godzin.
wygląda apetycznie, takiego połączenia w serniku, jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń