czwartek, 17 kwietnia 2014

Babka z krówkami


Pyszna babka na Wielkanoc z dodatkiem krówek i ajerkoniaku.
Długo zachowuje świeżość i pięknie pachnie.
Polecam ;-) 







Babka z krówkami

220 g cukierków krówek
200 ml ajerkoniaku
4 jajka
150 g masła
160 g cukru pudru
270 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Cukierki kroimy w drobną kostkę i oprószamy dokładnie mąką (aby nie opadły w cieście).

Masło ucieramy z cukrem.
Dodajemy kolejno po jajku, dokładnie ucierając zanim dodamy następne.
Po dodaniu wszystkich jajek wlewamy ciurkiem ajerkoniak.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Dodajemy do masy i mieszamy.
Na koniec łączymy wszystko z krówkami.

Pieczemy 1 godz w 175 stopniach.
Ja użyłam silikonowej foremki.
Studzimy na kratce.

Podajemy oprószone cukrem pudrem.


Inspiracją był przepis znaleziony w internecie, który zmodyfikowałam.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz