Od pierwszej strony zakochałam się w książce Ani Włodarczyk " Zapach truskawek".
Piękne słowa przeplatają się ze smakami, które znam z dzieciństwa.
Tam znalazłam przepis na ciasto pierogowe z twarogiem. To musi być pyszne-pomyślałam.
I faktycznie są!
Zrobiłam swoje farsze ale następnym razem spróbuję tych z książki, napewno się nie zawiodę.
Wspaniałe są na ciepło i na zimno.
Nie wiem sama z którym farszem wolę bo i boczek i szpinak pasują tu doskonale.
Polecam ;)
Pieczone pierogi ze szpinakiem lub boczkiem.
ciasto:
500 g półtłustego twarogu
500 g mąki pszennej
250 g zimnego masła
2 płaskie łyżeczki soli
Twaróg rozgniatamy widelcem. Łączymy w mikserze aż ciasto będzie elestyczne.
Chłodzimy w lodówce do czasu przygotowania farszy.
farsz:
- szpinak z ricotą (z tego przepisu)
oraz
- z porem i boczkiem
125 g wędzonego boczku
1 duży por
2 łyżki śmietanki kremówki
1 żółtko
1-2 łyżki mielonych pestek z dyni
pieprz
Podsmażamy pokrojony boczek aż będzie chrupki.
Łączymy go na patelni z drobno pokrojonym porem.
Chwilę smażymy. Łączymy ze składnikami.
W razie potrzeby dodajemy więcej pestek aby farsz nie był zbyt płynny.
Ciasto rozwałkowujemy, niezbyt cienko gdyż może w trakcie pieczenia popękać.
Wypełniamy farszem i sklejamy.
Następnie smarujemy żółtkiem i obsypujemy mielonymi pestkami dyni.
Przepis na ciasto pochodzi z książki
Ani Włodarczyk "Zapach truskawek. Rodzinne opowieści"
250 g zimnego masła
2 płaskie łyżeczki soli
Twaróg rozgniatamy widelcem. Łączymy w mikserze aż ciasto będzie elestyczne.
Chłodzimy w lodówce do czasu przygotowania farszy.
farsz:
- szpinak z ricotą (z tego przepisu)
oraz
- z porem i boczkiem
125 g wędzonego boczku
1 duży por
2 łyżki śmietanki kremówki
1 żółtko
1-2 łyżki mielonych pestek z dyni
pieprz
Podsmażamy pokrojony boczek aż będzie chrupki.
Łączymy go na patelni z drobno pokrojonym porem.
Chwilę smażymy. Łączymy ze składnikami.
W razie potrzeby dodajemy więcej pestek aby farsz nie był zbyt płynny.
Ciasto rozwałkowujemy, niezbyt cienko gdyż może w trakcie pieczenia popękać.
Wypełniamy farszem i sklejamy.
Następnie smarujemy żółtkiem i obsypujemy mielonymi pestkami dyni.
Przepis na ciasto pochodzi z książki
Ani Włodarczyk "Zapach truskawek. Rodzinne opowieści"
ja tam proszę i jedne i drugie:) wyglądają pysznie!pozdrawiam
OdpowiedzUsuń