Uwielbiam jeść młode ziemniaki ze skórką!
Nie przepadam za ziemniakami mimo, że mieszkam w Pyrlandii.
Ale młode ziemniaczki są wyjątkowe.
Smakują wspaniale także z masłem, koperkiem i odrobiną soli.
Do sałatki dodałam zielone szaparagi, kabanosa i dymkę.
Potrawa powstała spontanicznie po wizycie rano na ryneczku.
Zapakowana w pojemnik czeka na porę obiadową.
Pachnie cudnie ;)
Wiosenna sałatka ze szparagami i młodymi ziemniakami
1 pęczek zielonych szparagów
300 g młodych, małych ziemniaczków
2 długie kabanosy lub 100 g boczku
2 cebulki dymki
szczypiorek
łyżka klarowanego masła
sól, pieprz
Ze szparagów odcinamy zdrewniałe końce. W razie potrzeby obieramy skórkę.
Gotujemy ok. 3-5 min. Wyciągamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Ziemniaki gotujemy ze skórką do miękkości. Odcedzamy.
Skórki nie usuwamy. Kroimy na Mniejsze kawałki.
Na patelni na maśle smażymy drobno pokrojoną dymkę.
Kabanosa lub boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy.
Gdy tłuszcz się wytopi i boczek/kabanos będzie chrupiący wrzucamy ziemniaki.
Chwilę smażymy często mieszając.
Na końcu dodajemy szparagi i szczypiorek.
Doprawiamy do smaku.
Sałatka jest dobra na ciepło jak i na zimno.
Do wersji na zimno możemy zrobić lekki winegret;)
Piękny sposób na szparagi. Tak się ich wyczekałam, że i u mnie nie zejdą z tapetu przez długi czas. Sałatkę popełnię z radością gdy tylko pojawią się krajowe młode ziemniaki, bo to one smakują mi najbardziej. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń