Pyszna babka na Wielkanoc z dodatkiem krówek i ajerkoniaku.
Długo zachowuje świeżość i pięknie pachnie.
Polecam ;-)
Babka z krówkami
220 g cukierków krówek
200 ml ajerkoniaku
4 jajka
150 g masła
150 g masła
160 g cukru pudru
270 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Cukierki kroimy w drobną kostkę i oprószamy dokładnie mąką (aby nie opadły w cieście).
Masło ucieramy z cukrem.
Dodajemy kolejno po jajku, dokładnie ucierając zanim dodamy następne.
Po dodaniu wszystkich jajek wlewamy ciurkiem ajerkoniak.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Dodajemy do masy i mieszamy.
Na koniec łączymy wszystko z krówkami.
Pieczemy 1 godz w 175 stopniach.
Ja użyłam silikonowej foremki.
Studzimy na kratce.
Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Inspiracją był przepis znaleziony w internecie, który zmodyfikowałam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz