Kto nie lubi świeżo wyciskanego soku z pomarańczy?
Wykorzystując sezon na te owoce warto przygotować pyszną galaretkę.
Smakuje o niebo lepiej niż te z paczki. Moja Hania jest miłośnikiem galaretek, zresztą jak jej mama :-)
Do galaretki możemy dołożyć cząstki pomarańczy.
Ja podaję ją z gęstym jogurtem.
Galaretka ze świeżych pomarańczy
600 ml świeżo wyciskanego soku z pomarańczy
4 łyżeczki żelatyny w proszku
garść ciemnych winogron
Wyciskamy sok z pomarańczy.
Do małej miseczki wlewamy cztery łyżki soku owocowego.
Posypujemy żelatyną i zostawiamy na 5 minut do namoczenia.
Miskę umieszczamy na 2-3 minuty w garnku z gorącą wodą.
Mieszamy póki żelatyna się nie rozpuści.
Studzimy ok. 5 minut.
Wlewamy rozpuszczoną żelatynę do dzbanka z pozostałym sokiem.
Winogrona kroimy na plastry, usuwamy pestki.
Rozlewamy galaretkę do pucharków i zanurzamy w niej winogrona.
Chłodzimy w lodówce ok 3 godzin.
Przepis pochodzi z książki "Smacznego! Sposób na małego niejadka" Catherine Atkinson
świetny pomysł na deser:)
OdpowiedzUsuń