czwartek, 13 marca 2014

Galaretka ze świeżych pomarańczy

Kto nie lubi świeżo wyciskanego soku z pomarańczy?

Wykorzystując sezon na te owoce warto przygotować pyszną galaretkę.
Smakuje o niebo lepiej niż te z paczki.  Moja Hania jest miłośnikiem galaretek, zresztą jak jej mama :-) 
Do galaretki możemy dołożyć cząstki pomarańczy.
 Ja podaję ją z gęstym jogurtem.




Galaretka ze świeżych pomarańczy

600 ml świeżo wyciskanego soku z pomarańczy
4 łyżeczki żelatyny w proszku
garść ciemnych winogron

Wyciskamy sok z pomarańczy.
Do małej miseczki wlewamy cztery łyżki soku owocowego.
Posypujemy żelatyną i zostawiamy na 5 minut do namoczenia.
Miskę umieszczamy na 2-3 minuty w garnku z gorącą wodą.
Mieszamy póki żelatyna się nie rozpuści.

Studzimy ok. 5 minut.
Wlewamy rozpuszczoną żelatynę do dzbanka z pozostałym sokiem.

Winogrona kroimy na plastry, usuwamy pestki.
Rozlewamy galaretkę do pucharków i zanurzamy w niej winogrona.

Chłodzimy w lodówce ok 3 godzin.


Przepis pochodzi z książki "Smacznego! Sposób na małego niejadka" Catherine Atkinson 




1 komentarz: