wtorek, 11 marca 2014

Cytrynowy łosoś w porowych sakiewkach

Dla wszystkich fanów łososia. Polecam dietetyczną wersję na parze. 
Ryba w cytrynowej marynacie owinięta w pora. Całość dopełnia świeży koperek.
Podaję do niego ryż choć pasowałoby do niego także risotto.
Ale wtedy to już nie byłoby danie light ;)





Łosoś w porowych sakiewkach

4 porcje łososia, najlepiej bez skóry
1 duży por
musztarda
świeży koperek
1 cytryna, sok i skórka
sól, pieprz

Łososia myjemy i osuszamy.
Cytrynę sparzymy i ścieramy skórkę.
Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy sól i pieprz.

Z pora odcinamy liście i ogonek. 
Nacinamy nożem pojedyncze liście i tak ściągamy kolejne warstwy.
W garnku doprowadzamy wodę do wrzenia.
Pory zanurzamy we wrzątku i gotujemy 2-3 min.

Pory wyciągamy i osuszamy.
Układamy po 2 pory tak aby na siebie nachodziły.

Na pory układamy łososia. 
Smarujemy go musztardą, ok pół łyżeczki i posypujemy koperkiem.
Otulamy resztą pora.

Gotujemy na parze ok 15 min.
Podajemy z cząstkami cytryny i świeżym koperkiem.






1 komentarz: