Dla wszystkich fanów łososia. Polecam dietetyczną wersję na parze.
Ryba w cytrynowej marynacie owinięta w pora. Całość dopełnia świeży koperek.
Podaję do niego ryż choć pasowałoby do niego także risotto.
Ale wtedy to już nie byłoby danie light ;)
Łosoś w porowych sakiewkach
4 porcje łososia, najlepiej bez skóry
1 duży por
musztarda
świeży koperek
1 cytryna, sok i skórka
sól, pieprz
Łososia myjemy i osuszamy.
Cytrynę sparzymy i ścieramy skórkę.
Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy sól i pieprz.
Z pora odcinamy liście i ogonek.
Nacinamy nożem pojedyncze liście i tak ściągamy kolejne warstwy.
W garnku doprowadzamy wodę do wrzenia.
Pory zanurzamy we wrzątku i gotujemy 2-3 min.
Pory wyciągamy i osuszamy.
Układamy po 2 pory tak aby na siebie nachodziły.
Na pory układamy łososia.
Smarujemy go musztardą, ok pół łyżeczki i posypujemy koperkiem.
Otulamy resztą pora.
Gotujemy na parze ok 15 min.
Podajemy z cząstkami cytryny i świeżym koperkiem.
uwielbiam łososia, szczególnie takiego. pycha ;)
OdpowiedzUsuń