wtorek, 27 maja 2014

Leniwe z truskawkami i bazylią

Delikatne serowe pierożki to jedno z ulubionych sezonowych dań mojej Hani.
Zrobiłyśmy do niej sałatkę z truskawek i bazylii.
A na koniec oprószyłyśmy cukrem pudrem.
Coś pysznego;)



Leniwe z truskawkami

250 g chudego twarogu
2 żółtka
2 łyżki budyniu waniliowego
mąka pszenna 

truskawki
bazylia
cukier puder

Ser przeciskamy przez praskę. Łączymy z żółtkami.
Dodajemy budyń i tyle mąki aby można było uformować wałek.
Im mniej mąki tym lepiej.

Oprószamy mąką stolnicę, przekładamy na nią masę serową.
Formujemy wałek i kroimy na romby.
Wrzucamy na wrzątek, czekamy aż wypłyną i gotujemy jeszcze 2 min.

Podajemy z truskawkami i bazylią.
Posypujemy cukrem pudrem.




2 komentarze: