wtorek, 6 maja 2014

Kasza jaglana z morelami i syropem klonowym

Świetny sposób na ciepłe śniadanie. Moja córka je uwielbia.
Gdy czuję, że łapie mnie przeziębienie zaczynam dzień od ciepłego śniadania.
Zwykle jest to owsianka ale kasza jaglana też jest wspaniała.

Ciepła kasza z dodatkiem moreli, pachnąca cynamonem i polana syropem klonowym.
Lubię jego żywiczny i słodki smak. 
 W tym połączeniu smakuje wyjątkowo. 



Kasza jaglana z morelami i syropem klonowym

100 g kaszy jaglanej
200 ml wrzącej wody
10 suszonych moreli, pokrojonych w paski
szczypta cynamonu
1 plasterek korzenia imbiru
szczypta soli
kilka kropel soku z cytryny
syrop klonowy do polania

Kaszę prażymy przez chwilę na suchej patelni.
Przekładamy do garnuszka i zalewamy wrzącą wodą.
Dodajemy pozostałe składniki oprócz syropu klonowego.

Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, ok 15-20 min aż kasza wchłonie płyn.
Przed podaniem usuwamy imbir.

Formujemy babeczkę:
Zwilżamy filiżankę wodą i napełniamy ją kaszą. Dociskamy łyżeczką
Szybkim ruchem odwracamy ją na talerz.
Podajemy na ciepło polaną syropem klonowym.


2 komentarze:

  1. jaglanka, numer jeden wśród kasz! pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. coś czuję, że w najbliższym czasie właśnie jaglaną z morelami sobie zaserwuję! :) musi być przepyszna!

    OdpowiedzUsuń