piątek, 14 lutego 2014

Brownie z gruszkami w syropie

 Zrobiłam Brownie z gruszkami w syropie
...ale patrząc na te wszystkie przesłodzone wpisy na mam ochotę na porządnego stek'a z dużą ilością pieprzu!

Ciasto zostawię na deser ;-)




Brownie z gruszkami w syropie

200 g gorzkiej czekolady
150 ml masła
2 łyżeczki pasty waniliowej
150 g drobnego cukru trzcinowego
3 ubite jajka
75 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
mały słoik gruszek w syropie ( przepis tutaj)

Połamaną czekoladą, kawałki masła i pastę waniliową rozpuszczamy na małym ogniu w kąpieli wodnej. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.

W misce łączymy ubite jajka, dodajemy przesianą mąkę, kakao. Dokładnie mieszamy.

Łączymy ze sobą obie masy. Całość wylewamy do płaskiej silikonowej foremki.
Gruszki kroimy w plastry. Układamy i lekko wciskamy w ciasto.

Pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach.
 Wierzch powinien pękać ale środek ma być nadal lepki.
Zostawiamy w wyłączonym piekarniku jeszcze 5 min a później studzimy na kratce.

Przepis z moimi zmianami pochodzi z książki " Czekolada" Eric'a Lanlard'a.





3 komentarze:

  1. Jadłam kiedyś brownie z gruszkami, wspaniały smak, muszę kiedyś zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. oo boże! zapomniałam już o tym cieście... ono jest przecież takie pyszne <3 nie może być nic lepszego niż połączenie czekolady z gruszką... i jak zwykle piękne zdjęcia :)

    martalovesfood.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. kocham nad życie to ciasto!!

    OdpowiedzUsuń