poniedziałek, 23 grudnia 2013

Tarta makowa z kremem pomarańczowym

Na ostatniej prostej przed Świętami polecam tartę makową. 
Nie zrażajcie się długim opisem, robi się ją naprawdę szybko. 

Chciałam Wam życzyć Zdrowych i Spokojnych Świąt w gronie najbliższych.
Wspaniałych potraw na wigilijnym stole i rodzinnej atmosfery:)



Tarta makowa z kremem pomarańczowym

Spód: 150 g mąki pszennej
          100 g mąki krupczatki
1 żółtko
3 łyżki brązowego cukru
115 g zimnego masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2-3 łyżki zimnej wody

dodatkowo: białko do posmarowania upieczonych spodów

Masło kroimy w kostkę. 
Wszystkie składniki wkładamy do miksera. Za pomocą mieszadła łączymy składniki oraz masło.
Formujemy płaski placek, owijamy go folią i chłodzimy w lodówce.

Tortownicę smarujemy masłem i oprószamy mąką.
Rozwałkowane ciasto układamy w tortownicy.
Nakłuwamy je widelcem i pieczemy 15-20 min w 180 stopniach.
Po przestygnięciu smarujemy je białkiem

Masa makowa:
850 g gotowej masy makowej
20 g rodzynek
20 g orzechów, drobno posiekanych
150 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Składniki mieszamy i wykładamy na upieczony spód.

Pieczemy 50 min w 180 stopniach.
W tym czasie robimy krem.

Krem pomarańczowy:
100 ml śmietanki kremówki
starta skórka z połowy pomarańczy ( umyta i sparzona)
50 ml soku z pomarańczy
2 żółtka
30 g cukru pudru
1 łyżka budyniu pomarańczowego

Wszystkie składniki oprócz budyniu mieszamy aż do połączenia.
Przekładamy do garnuszka i zagotowujemy , mieszając od czasu do czasu.
Dodajemy budyń i mieszamy aby nie było grudek.
Gotujemy jeszcze 2-3 min.

Gdy sos zgęstnieje, miksujemy go na gładko.

Na 20 min przed końcem pieczenia wylewamy na masę makową przygotowany krem.




          

1 komentarz:

  1. jakie kontrastujące barwy! kusi wzrok i inne narządy zmysłów :]

    OdpowiedzUsuń