wtorek, 10 grudnia 2013

Owsianka z jagodami goji.

Jagody goji ostatnie moje odkrycie. Smakują trochę jak żurawina ale są mniej słodkie.

To najzdrowsze owoce świata!

Poleca się je jako roślinę wspomagającą trawienie, wzmacniającą odporność, poprawiającą ostrość widzenia czy opóźniającą procesy starzenia.

To owoce o dużej wartości odżywczej, zawierją m in: cynk,żelazo, miedź, wapń, selen, fosfor, witaminy: B1, B2, B6 oraz E.

Miłego dnia!



Owsianka z jagodami goji

5 łyżek owsianki
wrząca woda 
gorące mleko
1 jabłko
garść suszonych jagód goji
cynamon

Owsiankę zalewamy wrzątkiem, tak aby przykryło płatki.
Gotujemy na mały ogniu.
Gdy wchłonie płyn dodajemy mleko, pokrojone w małe kawałki jabłko oraz jagody.
Często mieszamy i dodajemy cynamon.

W razie potrzeby dodajemy wodę lub mleko.
Gotujemy ok 10 min, często mieszając.

Owsianka powinna być kremowa.


3 komentarze:

  1. Owsianka jest dobra na wszystko ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja wolę kleik ryżowy, w najbliższym czasie zobaczę, jak smakuje z jagodami goji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapraszam autorkę oraz jej czytelników do wzięcia udziału w konkursie świątecznym na najlepszą potrawę.

    Szczegóły konkursu wraz z nagrodami (zapas przypraw) na stronie:

    www.nps-mix.pl/konkurs

    OdpowiedzUsuń