środa, 2 stycznia 2013

Trufle z koniakiem i papryczką chili.


Eleganckie i wytworne. Są aksamitne, z głębokim smakiem czekolady i ostrym zakończeniem.
Takie połączenie to klasyk ale jakże piękny. 
Opakowane w papilotki i piękne pudełko, przewiązane wstążką. Wspaniały pomysł na prezent dla wyjątkowej osoby.

 
Trufle kryją w sobie słodycz miłości i ostrość namiętności. 
Prezent dla Niej i dla Niego. A nawet dla samej siebie.
Trufle sprawiają wrażenie jakby wymagały dużo pracy a tak naprawdę są dziecinnie proste
( trzeba tylko uważać na papryczkę chili). Kroimy ją w rękawiczkach aby nawet najmniejszy kawałek nie dostał się przypadkiem do oka.


Trufle z koniakiem i papryczką chili
100 g gorzkiej czekolady, zawartość kakao 74 %
½ świeżej papryczki chili (bez pestek, bardzo drobno pokrojonej)
80 g śmietanki kremówki
3 łyżeczki koniaku
1 łyżka masła
Kakao do obtoczenia
W garnuszku podgrzewamy śmietankę i  gdy zacznie się gotować zestawiamy z kuchenki.
Dodajemy pokruszoną czekoladę . Dokładnie mieszamy aż do połączenia się składników.
Dodajemy masło, koniak i pokrojoną chili. Ponownie mieszamy.
Masę przekładamy do foremki i chłodzimy w lodówce około godziny.
Po upływie tego czasu, formujemy trufle.
Nabieramy po 1 łyżeczce masy i szybko toczymy kulkę.
Do miski wsypujemy kakao i obtaczamy w nim czekoladowe trufle.
Gotowe przekładamy do papierowych papilotek i chłodzimy w lodówce.

 

1 komentarz:

  1. ulalala! to są piękności, przepiękne! a to połączenie musi być mocne ;p
    pozdrawiam ciepło,
    szana :)

    OdpowiedzUsuń