Jedna z moich ulubionych zup na upały.
Jest szybka w przygotowaniu, bardzo smaczna i ma mało kalorii.
Podawana na zimno w czosnkowymi grzankami... nie poprzestaje na jednym talerzu.
A potem mogę wrócić na hamak..:)
Gazpacho
1 kg pomidorów
2 czerwone papryki
0,5 kg świeżych ogórków
1 słodka cebula
2 ząbki czosnku
garść listków bazylii
2 łyżki octu winnego
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
świeżo mielony czarny pieprz
kilka kropli tabasco
Do przybrania
1 papryka
1 mały ogórek
kilka listków bazyli
grzanki czosnkowe
oliwa do polania zupy
Pomidory i paprykę zalewamy wrzątkiem, po kilku minutach płuczemy w zimnej wodzie i ściągamy skórkę.Warzywa kroimy w grubą kostkę i wrzucamy do blendera. Miksujemy.
Dodajemy ocet, oliwę, przyprawy.Mieszamy i wstawiamy do lodówki na min 30min.
Podajemy mocno schłodzone.
Na wierzchu układamy warzywa przygotowane do przybrania- pokrojone na drobną kostkę. Podajemy z grzankami i oliwą.
Mój sposób na grzanki:
kilka kromek dobrego chleba na zakwasie,pokrojonego w kostkę
1 ząbek czosnku
1 łyżka klarowanego masła
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy połówki czosnku następnie chleb i smażymy do zrumienienia chleba.
Przepis z małymi zmianami pochodzi z książki Agnieszki Maciąg "Smak życia"
Polecam!
Ostatnie zdjęcie jest po prostu fenomenalne :) Takie sielskie i relaksujące. Mogę się w nie wpatrywać godzinami :)
OdpowiedzUsuńpiekna oprawa,piekna serwetka,piekny talerz i z pewnoscia pyszna zupa :)
OdpowiedzUsuń