wtorek, 18 marca 2014

Kwiatowy tort ze szpinakiem i ricottą

Szukając smacznych inspiracji w sieci, natrafiłam na ten tort. 
Zachwycił mnie kształt i po przeczytaniu przepisu zachęcił również do upieczenia.
Ciasto z dodatkiem białego wina, ma przyjemny kwaskowaty posmak.
A masa szpinakowo-serowa jest przepyszna.

Serdecznie polecam ;) 



Kwiatowy tort ze szpinakiem i ricottą

ciasto:
500 g mąki pszennej
90 ml oliwy z oliwek
200 ml białego wytrawnego wina
duża szczypta soli

farsz:
350 g świeżego szpinaku
350 g ricotty
100 g świeżo startego parmezanu
2 ząbki czosnku
2 żółtka
sól, pieprz

Ciasto:
Podgrzewamy wino w rondelku, gdy będzie przyjemnie ciepłe.
Składniki ciasta umieszczamy w misie, podlewamy winem i wyrabiamy.
Ja użyłam haka, do wyrobu ciasta ale możemy też wyrobić ręcznie.
 Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
Odstawiamy.

Farsz:
Do dużego garnka z zimną wodą, wkładamy liście szpinaku.
Wodę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze ok 3 min.
Szpinak odcedzamy i drobno siekamy.
Chłodny szpinak łączymy z pozostałymi składnikami.
Doprawiamy do smaku.

Ciasto dzielimy na pół. Każdy placek rozwałkowujemy.
Na pierwszy kawałek układamy farsz w okrąg oraz na środek.

Ciasto z farszem przykrywamy drugim kawałkiem.
Na środku układamy małą miseczkę
Docinamy do okręgu, dociskamy widelcem.

Placek nacinamy i obracamy kawałki o 90 stopni.
Całość najlepiej formować już na blaszce, pokrytej papierem do pieczenia.
Nie będzie później problemu z jego przekładaniem.

Pieczemy 40-45 min w 180 stopniach.


Przepis zawiera moje zmiany, oryginalny znajdziecie tutaj: Źródło przepisu




poniedziałek, 17 marca 2014

Owsianka gruszkowo-jabłkowa z cynamonem

Znowu wróciła do nas jesienna aura. 
Dopasowując się do pogody wróciłam do porannego gotowania owsianek. 
Długo pozostawia uczucie sytości i naprawdę dobrze smakuje.
Nastawiam ją zaraz po przebudzeniu. I po 20 minutach jest gotowa.

Na czczo lubię się napić ciepłej wody z cytryną i miodem.
Rano zbieram myśli, porządkuję w głowie plan dnia i jestem gotowa do pracy.

Miłego dnia ;-)  







Owsianka gruszkowo-jabłkowa z cynamonem

5- 6 łyżek płatków owsianych
wrzątek- tyle aby przykrył płatki
80-100 ml tłoczonego soku jabłkowego
2 całe gruszki razem z syropem
1 jabłko
cynamon
syrop klonowy

Płatki podprażamy na suchej patelni. 
Podlewamy wrzątkiem, na tyle aby przykryło płatki.
Gotujemy na wolnym ogniu.

Dodajemy pokrojone w kostkę owoce z sokami.
Posypujemy cynamonem.
Gotujemy ok 20 min. W razie potrzeby podlewamy sokiem jabłkowym lub wodą.
Podajemy polane syropem klonowym.





czwartek, 13 marca 2014

Galaretka ze świeżych pomarańczy

Kto nie lubi świeżo wyciskanego soku z pomarańczy?

Wykorzystując sezon na te owoce warto przygotować pyszną galaretkę.
Smakuje o niebo lepiej niż te z paczki.  Moja Hania jest miłośnikiem galaretek, zresztą jak jej mama :-) 
Do galaretki możemy dołożyć cząstki pomarańczy.
 Ja podaję ją z gęstym jogurtem.




Galaretka ze świeżych pomarańczy

600 ml świeżo wyciskanego soku z pomarańczy
4 łyżeczki żelatyny w proszku
garść ciemnych winogron

Wyciskamy sok z pomarańczy.
Do małej miseczki wlewamy cztery łyżki soku owocowego.
Posypujemy żelatyną i zostawiamy na 5 minut do namoczenia.
Miskę umieszczamy na 2-3 minuty w garnku z gorącą wodą.
Mieszamy póki żelatyna się nie rozpuści.

Studzimy ok. 5 minut.
Wlewamy rozpuszczoną żelatynę do dzbanka z pozostałym sokiem.

Winogrona kroimy na plastry, usuwamy pestki.
Rozlewamy galaretkę do pucharków i zanurzamy w niej winogrona.

Chłodzimy w lodówce ok 3 godzin.


Przepis pochodzi z książki "Smacznego! Sposób na małego niejadka" Catherine Atkinson 




wtorek, 11 marca 2014

Cytrynowy łosoś w porowych sakiewkach

Dla wszystkich fanów łososia. Polecam dietetyczną wersję na parze. 
Ryba w cytrynowej marynacie owinięta w pora. Całość dopełnia świeży koperek.
Podaję do niego ryż choć pasowałoby do niego także risotto.
Ale wtedy to już nie byłoby danie light ;)





Łosoś w porowych sakiewkach

4 porcje łososia, najlepiej bez skóry
1 duży por
musztarda
świeży koperek
1 cytryna, sok i skórka
sól, pieprz

Łososia myjemy i osuszamy.
Cytrynę sparzymy i ścieramy skórkę.
Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy sól i pieprz.

Z pora odcinamy liście i ogonek. 
Nacinamy nożem pojedyncze liście i tak ściągamy kolejne warstwy.
W garnku doprowadzamy wodę do wrzenia.
Pory zanurzamy we wrzątku i gotujemy 2-3 min.

Pory wyciągamy i osuszamy.
Układamy po 2 pory tak aby na siebie nachodziły.

Na pory układamy łososia. 
Smarujemy go musztardą, ok pół łyżeczki i posypujemy koperkiem.
Otulamy resztą pora.

Gotujemy na parze ok 15 min.
Podajemy z cząstkami cytryny i świeżym koperkiem.






środa, 5 marca 2014

Granola z jogurtem i kiwi

Mam swoje śniadaniowe fazy, które mogę jest kilka dni z rzędu.
 Lubię kaszę jaglaną z owocami, jajecznicę na szynce, owsiankę z suszonymi owocami, omlety…

Dziś rozpoczynam kilka dni z granolą. 
Robię ją od czasu do czasu i trzymam zamkniętą w dużym słoju.
Czeka na swój czas. Dziś nadszedł. 

W połączeniu z syropem klonowym i słodkim kiwi smakuje wspaniale. 
Dla wszystkich fanów prostych śniadań..
Miłego dnia ;)




Granola z jogurtem i kiwi

1 kiwi
4 łyżki granoli ( przepis tutaj)
4 łyżki jogurtu ( użyłam bałkańskiego)
1 łyżka syropu klonowego 

Jogurt mieszamy z syropem klonowym.
Kiwi obieramy i kroimy na cienkie plasterki.
Układamy w naczyniu warstwowo.
Jeśli kiwi jest bardzo kwaśne możemy skropić go syropem klonowym.




poniedziałek, 3 marca 2014

Oscypek na ciepło w szynce parmeńskiej

Będąc na nartach jadłam takie danie w góralskiej chacie. 
Piłam do niego grzane wino. Drewniane domy mają świetny klimat. 
Do tego zapach z kominka, rumiane poliki od mrozu ( choć tego było ostatnio mało)
 i grzaniec, które je jeszcze potęguje ;-) 

Zimę w górach naprawdę lubię. 

Świeży oscypek był tam owinięty w cienki boczek. 

W domu powtórzyłam z szynką parmeńską. 
Ważne aby był cienki, pod wpływem smażenia zrobi się chrupiący.
Podałam go z żurawiną oraz dobrym winem.
Poezja.




Oscypek na ciepło w szynce parmeńskiej

2 małe oscypki
2 cienkie plastry szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej
kilka łyżek żurawiny wraz z sosem ze słoika 

Oscypki owijamy dokładnie w szynkę.
Smażymy na małym ogniu aż szynka ładnie się wytopi i będzie chrupiąca a oscypek miękki.

Na talerzu układamy żurawinę z sosem. Możemy go podgrzać, ja podaję w temperaturze pokojowej.
Układamy na nim ciepłe oscypki.

Podałam z kiełkami i pomidorkiem.
Do tego dobre czerwone wino, mam ostatnio słabość do win Chile ;)