poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Smaki dzieciństwa: ryż z jabłkiem i cynamonem.


Kolejne pokolenie jest fanem tego starego deseu. Moja córka wprost go uwielbia.
Zmodyfikowałam przepis i wyszedł jeszcze lepszy niż zapamiętałam z dzieciństwa.
Ryż gotuję w tłoczonym soku jabłkowym i traktuje je podobnie jak risotto.
Smak jest niebiański. Ważne aby ryż się nie rozgotował tylko był otulony w kremowym sosie.
Do pełni szczęścia potrzebuję tylko dużej dawki cynamonu.
Polecam:)


Ryż z jabłkiem i cynamonem
100 g ryżu, najlepiej do risotto
150-200 ml tłoczonego soku jabłkowego
1- 2 jabłka, obrane i starte na tarce
cynamon
1 łyżka brązowego cukru-opcjonalnie
30-50 ml śmietanki kremówki
 
Sypki ryż wsypujemy na rozgrzaną patelnię, chwilę mieszamy.
Podlewamy połową soku i czekamy aż go wchłonie.
Dodajemy starte na tarce jabłko oraz resztę soku. 
Po wchłonięciu dodajemy śmietankę oraz cynamon.
W razie potrzeby dodajemy cukier oraz śmietankę.
Ważne aby konsystencja była kremowa.
 

poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Makaron z pesto z rukoli z suszonymi pomidorami.

Szybko i pysznie.
Po całym dniu w pracy gdy nie mamy siły na gotowanie taki makaron jest idealny. W czasie gdy gotuje się makaron, błyskawicznie robię pesto.I gdy już je podgrzewam na patelni, dodaje makaron. Wszystko zajmuje max 15 min.
 To lubię!


 Makaron z pesto z rukoli z suszonymi pomidorami
 
makaron swiderki
pesto z rukoli ( przepis)
czarne oliwki
suszone pomidory w oliwie
tarty parmezan do posypania
 
Makaron gotujemy al dente. Na patelni wykładamy kilka łyżek pesto, podgrzewamy.
Gorący makaron przekładamy z garnka w którym się gotował prosto na patelnie.
Mieszamy aby dokłanie się oblepił się w pesto.
Podajemy z oliwkami, pomidorami i z tartym parmezanem.
 
 
 

sobota, 6 kwietnia 2013

Chrupiąca granola.

Bardzo lubię połączenie aksamitnego smaku jogurtu z chrupkością granoli.
Do tego świeże, słodkie owoce... Czy wiosna wreszcie do nas przyjdzie??
A z nią sezonowe warzywa i owoce? Tracę już cierpliwość.


Chrupiąca granola.
 
100 g masła
25g oleju rzepakowego
100 ml płynnego miodu
50 ml wody
 
300 g platków owsianych
100 g ziaren słonecznika
50 g ziaren sezamu
50 g pestek dyni
30 g płatków migdałów
30 g wiórków kokosowych
cynamon
 
200 g suszonych owoców( np.żurawiny, moreli, rodzynek)
 
Masło, oliwę, miód i wodę wkładamy do rondelka i rozpuszczamy na małym ogniu.
W misce mieszamy płatki owsiane z resztą składników (oprócz suszonych owoców).
Zalewamy je płynną miodową emulsją. Całość mieszamy.
Wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem.
Pieczemy 45 min w 160 stopniach, często mieszając.
Po wyjęciu z pieca dokładamy posiekane suszone owoce.
Dodajemy do porannego jourtu z owocami lub jako posypkę do zapiekanych owoców.
 




czwartek, 4 kwietnia 2013

Wielkanocny magazyn na iPada.

Jeśli ktoś jeszcze nie widział, zaparaszam po nowy magazyn na iPada.



Wydanie wyjątkowe bo są w nim oprócz moich fotografii i przepisów także kilka ciekawych artykułów na temat mięsa.
Autorem jest mój znajomy, który pasjonuje się ich peklowaniem i wędzeniem. Wychodzą mu rewelacyjnie! Oprócz tego jeszcze wyjątkowe meble a na nim pyszne dania.
 Zapraszam:)