sobota, 30 marca 2013

Jajka faszerowane pieczarkami.

Sprawdzony sposób na jajka. Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne.
Pasują nie tylko na Wielkanocne śniadanie:)
Jajka faszerowane pieczarkami
12 jajek, najlepiej od z hodowli ekologicznej
8 pieczarek
1 czerwona cebula
drobno posiekany szczypiorek
3-4 łyżki majonezu
Sól, pieprz, wędzona papryka 
Jajka gotujemy na twardo.
Cebulę i pieczarki drobno siekamy. Smażymy cebule a po kilku chwilach pieczarki.
Z jajek usuwamy żółtka. Mieszamy je z pieczarkami. Dodajemy posiekany szczypiorek.
Łączymy z majonezem i przyprawiamy.
Farszem napełniamy otwory po żółtkach. Przed podaniem obsypujemy papryką.

wtorek, 19 marca 2013

Kanapeczkę?

Po porannnej gimnastyce w postaci odsnieżania samochodu, przyszedł czas na śniadanie.
Pajda chleba razowego z masłem i szynką parmeńską...
Miłego dnia:)

 

środa, 13 marca 2013

Pieczone warzywa korzeniowe z kozim serm.

Przepadam, za takimi kolacjami...Ciepłe i delikatnie słodkie warzywa połączone z kozim serem.
Do tego zioła, oliwa z oliwek i dobry ocet balsamiczny. Polecam na szybką kolacje w gronie najblizszych oraz z kieliszkiem wina ( jeśli tylko możemy).
Dla mnie to rewelacyjne połaczenie smaków szczególnie po ciężkim dniu w pracy:)


 
Pieczone warzywa korzeniowe z kozim serem.
 
3 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
zioła prowansalskie
oliwa, ocet balsamiczny
 
kozi ser
drobno posiekana rukola lub pietruszka
 
Warzywa obieramy, kroimy w cienki słupki.
Cebulę kroimy na ćwiartki.
Układamy w naczyniu do zapiekania.
Obsypujemy ziołami.
Oblewamy oliwą i octem balsamicznym.
Pieczemy ok. 30 min w 190 stopniach, funkcja grill.
Kilka razy w ciągu pieczenia mieszamy warzywa.
Podajemy z miękkim kozim serem i drobno posiekaną rukolą.