Delikatnie cytrynowa, opruszona cukrem pudrem pyszna babka.
Szybka w przygotowaniu i mało słodka.Dla mnie to duży atut.
Wspaniale smakuje z kubkiem zielonej herbaty.
Trudno poprzestać na jednym kawałku :)
Babka delikatnie cytrynowa.
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kostka miękkiego masła
4 jajka, oddzielnie żółtka i białka
skórka z całej cytryny
sok z 1/2 cytryny
Żółtka ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy kawałki masła. Do utartej masy dodajemy sok i skórkę z cytryny. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
Wylewamy do foremki ( ja używam silikonowej wiec jej już nie natłuszczam).
Pieczemy 50 min w 180 stopniach, do suchego patyczka.
Po ostudzeniu obsypujemy cukrem pudrem i podajemy z malinami.
Przepis z małymi zmianami dostałam od mojej kuzynki Masi. Dziękuje:)